søndag 1. februar 2015


Januar 2015
 
 
Torsdag 15/01/2015

Informasjonsmøte på Vitensenteret i Porsgrunn

Fabrikksjef Per Knudsen møtte opp og la fram årsrapporten for 2014. Selskapet Bamboo presenterte de fremtidige bedriftsplanene i forbindelse med utbyggingen av SSQ, KS (ny silo) og Fullgjødselfabrikk 2 og 3.  Det var også åpent for innspill fra publikum.
 

Temaer som ble tatt opp på møtet:

·         Yara International sine resultater 2014: Yaras oppnåelser som en internasjonal gjødselprodusent.

·         Yara Porsgrunn sine resultater 2014

·         Yaras strategier (hvordan gjøre en forskjell)

·         AKAN: info om hva slags tjenesteyter AKAN er/ hvilke tjenester AKAN tilbyr og hva de står for

·         NAV/ IA (omhandler sykefravær)

·         Yaras sikkerhetskomitè

·         HMS-rapport for året 2014
·         Bamboo – bedriftsprosjektet gjeldende for 2015-2017

 

Konklusjon: Yara kan si seg fornøyd med året som har gått. Statistikken over skader var lovende. Råvaren ammoniakk stiger i pris etter hvert som den oppgraderes (bearbeides). Det gir en god start på 2015). Oljeprisen har gått ned. Dette er gunstig for Yara. Lavere råvarekostnader. 2014 har vært et godt år.


Fredag 16/01/2015
Ettermiddag med E-skiftet 

Oppdrag på skipsområdet
Et lasteskip ankom Herøya og skulle loses inn til kaia. Operatørenes oppgave var å ta imot og feste trossene, samt å koble slangene. Det følger også en del papir arbeid; utfylling av skjemaer. En lærling og jeg førte ABS (Aferds Basert Sikkerhet) på de som arbeidet. Det innebærer å vurdere om vedkommende arbeider sikkert under kontrollerte forhold og følger de regler som gjelder for bruk av verneutstyr. Alt noteres i et eget skjema for ABS-er. Risikofull adferd og eventuelle tiltak/ løsninger tas også med i skjemaet.
 
HMS
·         Benyttet vanlig verneutstyr
·         Redningsvest
 

Torsdag 22/01/2015

Ettermiddag med C-skiftet


Bytte pakning på tre sikkerhetsventiler (SV)

Ved gassometeret på SS1 måtte to sikkerhetsventiler få ny pakning. Det samme gjaldt en sikkerhetsventil på en rørbro ved PVC-fabrikken.  

Forberedelser
·         Stenge av gjennomstrømning av ammoniakkgass
·         AET skal utstedes av skiftleder og utfylles av utførende. Den skal medbringes ut til arbeidsplassen og henges opp på et synlig sted.
·         SJA – Sikker Jobb Analyse  

HMS
·         Personlig verneutstyr
·         Gassmaske med tettsittende briller. Benytt et filter som fungerer i ammoniakk atmosfære


Verktøy
·         Kombinasjonsnøkkel eller skrallenøkkel
·         Pakning DN 20 (hentes på verkstedet i Bygg15F)
 

Utførelse
1.      Skrur av flensene med kombinasjonsnøkkelen
2.      Skifter ut gammel pakning med en ny. Børst vekk litt støv og annet rusk før du legger på den nye pakningen.
3.      Fest flensene hardt sammen igjen.
 

Ryddeaksjon

Det var ryddeaksjon på verkstedet/ lageret ved oljesystemene til kompressortoget på SS1. Skaper, utstyr m.m. skulle flyttes over til den nye verkstedet som befinner seg ved brennerne på SS1. Her bidro hele skiftet, hvor alle tok i et tak og hjalp hverandre med å komme i mål. Da vi ble ferdig var det bare en time igjen til avløs.


Torsdag 29/01/2015

Disponibel med E-skiftet. A hadde formiddagsskiftet.  

5s runde

Operatørene går ut og kontrollerer anlegget med fokus på renhold og vedlikehold. I mellomtiden noteres det som bør forbedres, ryddes bort eller fjernes og som ikke overholder standarden og kvaliteten i forholden til orden på arbeidsplassen. Eksempler er søppel, utstyr og andre gjenstander som sperrer rømningsveier og/ eller gangvei. Orden og renhold spiller en avgjørende rolle for at folk skal ferdes sikkert, og er med på å opprettholde en viss standard og orden i fabrikkene.
 

Spyling av avdriver på SS3

Mantelrøret i avdriveren på SS3 ble byttet ut (se bilde) og avdriver spylt med vann i to omganger. I driftssettelse av avdriver må først håndventilen på utløps-siden åpnes langsomt og i jevnt tempo. Da for å slippe ut gassen og trykket inne i varmeveksleren. Hør etter om gassen strømmer i røret. Åpner vi innløpsventilen til avdriveren ved stengt ventil på utløps-siden, vil det bygge seg opp høyt trykk. Det gjør det veldig tungt å åpne håndventilen ut av avdriveren, som igjen kan føre til at en slipper ut for mye gass. Det kan slå ut på blandepunktet og nettemperaturen.
 

Det er lurt å forsikre seg om at det ikke lekker noe sted. Sjekk etter lekkasje ved å hjelp av luktesansen og berøring (føl etter med hendene mellom flenser). Når området er bekreftet gassfritt, kan en begynne å åpne for 6 baro damp. Til slutt blir avdriveren trykksatt og er klar til å sende inn flytende ammoniakk fra fordamperen.
 
 
Fredag 30/02/2015
Formiddag med C-skiftet 
Måle nitrose på SS3
Måleren må slås på inne i et gassfritt rom f. eks. K-rommet, før runden kan starte. Da for å oppnå riktig måle-verdi. Ute i anlegget er det markert hvor en skal foreta målingene. Disse stemplene er nummerert slik at resultatet kan registreres inn på PIMS. Målingene blir oppgitt i ppm som betyr part per million, og blir brukt til å angi svært lave konsentrasjoner av et stoff. Forkortelsen ppb er en annen enhet for slike størrelser og står for par per billion. I det måle-verdien passerer 0,6 ppm varsler gassmåleren om for høy konsentrasjon av nitrose. Det kritiske punktet ligger dermed på 0,6 ppm.

Kilde:
·         https://snl.no/ppm  
Dosering av «hypo» til kjølevannet på SS3
«Hypo» står for natriumhypokloritt. Den kjemiske formelen er NaOCl og er et svært etsende saltstoff som blir brukt til blekning og desinfisering. (se sikkerhetsdatabladet og bildet). Klorin, som det også kalles, forekommer i form av en vanlig saltløsning f. eks. husholdningsproduktet Klorin (ca.5% hypokloritt). Løsningen som blir benyttet på Yara har en høyere konsentrasjon av NaOCl (13-15%). Den er ikke brennbar, men kan utvikle giftige gasser hvis det kommer i kontakt med sterk syre eller ammoniakk. Blir øynene utsatt for NaOCl-angrep, må lege eller et giftinformasjonssenter bli kontakt snarest mulig, i mens den skadde skyller øynene under rennende vann. Sikkerhetstiltak ved arbeid med natriumhypokloritt er bruk av vernebriller, gummihansker og vanlig obligatorisk verneutstyr.
 
 
 

Kilder:
·         Helsebiblioteket.no. Natriumhypokloritt – behandlingsanbefaling ved forgiftning. URL-adresse: http://www.helsebiblioteket.no/forgiftninger/gasser-og-kjemikalier/natriumhypokloritt-behandlingsanbefaling-ved-forgiftning

 

Følgende kompetansemål fra VG3 TIP-planen, har jeg en formening om å ha oppnådd

·         Tolke og forklare arbeidsoppgaver

·         Foreta risikovurderinger i forhold til HMS

·         Velge riktig håndverktøy og utstyr for service, vedlikehold og reparasjoner

·         Velge riktig måleverktøy i forhold til arbeidsoppgaver





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar