torsdag 30. april 2015


Oppfylling av fosfatblandetanken T-33003 på SS3
Når nivået i fosfatblandetanken er under 30% må det etterfylles med di- og trinatriumfosfat. Di fjerner rester av salter, mens tri øker pH-en. Saltene danner et magnetittbelegg som beskytter drummen mot korrosjon. DVL tilsetter ammoniakk (øker pH) og DEHA (kveler rester av oksygen for å hindre korrosjon) i matvannet til SS3. Matvannet pumpes fra DVL og til economeizeren via rørgater/ -broer. Til slutt gjennom en nivåventil og inn i drummen. Det oppstår derfor et trykkfall på matvannet fra 86 til 62 bar (tall fra fredag 10/04/2015).

 Fremgangsmåte:
  • 11,4 kg trinatriumfosfat og 3,1 kg dinatriumfosfat.
  • Fyll opp tanken med deionat til nivået er hevet med 70%.
  • Start rørverk. For å oppnå fullstendig oppløsning av saltene, bør det stå og gå i ca. 20 min.
  • Doseringspumpe settes i drift
Kontroller at pH ikke er for lavt. Da må er det behov for mer trinatriumfosfat.
 

Sjokkdoseringstank V-33002
Sjokktanken benyttes ytterst sjeldent, kun i spesielle tilfeller.  Sjokktanken fungerer på tilsvarende måte som fosfatblandetanken.  

Vannabsorpsjon/ anrikking av kulene
Mediet som kommer inn i kulene er en blanding av ammoniakkgass og inerter (metan, hydrogen, nitrogen). Ammoniakken absorberes i en vannfase og danner salmiakksprit (28% NH3).  Inertgassene derimot inngår ikke direkte i hovedprosessen.  De vil «bobble» ut av kulene og sendt til et vasketårn C-0161 for å skille ut ammoniakkgass som blir ført med boblene. Ammoniakkgassen går tilbake til kule T-0163, mens inertene slippes ut i toppen av vasketårnet. Et alarm- og analysesystem sørger for at utslippet av ammoniakk blir minst mulig. Absorpsjon-prosessen er varmeavgivende og krever derfor tilstrekkelig kjøling under anrikkingen.

 HMS
Påbudt å benytte følgende verneutstyr der risiko for sprut av salmiakksprit er relativt høy:
  • Lange gummihansker
  • Tettsittende vernebriller
  • Verneskjerm
  • Evt. Gassmaske (helmaske)
NH3 gassdetektorer er plassert ute i anlegget for å måle gassnivået i luften. Sjekkes èn gang pr. år.




TT – Tank Terminalen – lager og distributør

Råstoffer: ammoniakk (importert med skip), tungolje (fra Slaggen i Norge).
 
Yara Porsgrunn mottar white oil (kondisjoneringsolje) som kommer med båt og fraktes til tank. Yara Wax tilsetter oljen farge, koks. Til slutt til KS og fullgj. Hvor det sprøytes på gjødslet for å unngå klebing og at det skal danne seg klumper.
 
CO2 er en forbruksvare og tilsetning i leskedrikker, øl og mineralvann. Gartneri-bransjen får CO2 fra for å oppnå bedre groing. Andre bruksområder er i slakteriet, på mekanisk verksted (sveisegass), brannslukningsapparat, kullsyrepratoner (våpenarmatur). Eksportland er Skandinavia, Hamburg.
 
Ammoniakktanken på TT rommer 60 000 m3 ammoniakk tank. Alt over 30 000 må godkjennes av driftssjef.




DVL – Damp, Vann og Luft


Råstoffer: råvann (fra Norsjø), uteluft til kompressor

Sluttprodukter: matvann, damp, instrumentluft, arbeidsluft (til spyling)

 

DVL består av et renseanlegget (dynasand, sandfilter og ionebytteanlegg) og dampkjeler. Ionebytteanlegg er en kjemisk rensing ved elektrolyse med kation og anion.

DEHA (Dietylhydroexylamin) blir tilsatt i matvannet for å fjerne rester av oksygenet i og hindre korrosjon (rust) og kjelestein (brune, harde utvekster på rør). Tidligere ble det brukt hydrasin.

 

DVL er en av flere dampprodusenter på Herøya.
Da kan nevnes salpetersyreområdet og ammoniakkområdet (N2).

N2 lever 5 bar damp. I drummen er damptrykket 100 bar. Det spennes helt ned til 5 bar før det fraktes til forbrukere.

 

DVL produserer damp i kjeler som forbruker tungolje til å utvikle varme og lage damp. El-kjelen bruker derimot elektrisk strøm. I el-kjelen blir fosfat tilsatt for å øke ledningsevnen dvs. å øke vannets evne til å lede strøm. Den bør være på rundt 120 mikrosimens. For høy ledningsevne kan føre til overbelastning og kortslutning i kjelesystemet. Prosedyren for å stoppe en av kjelene (unntatt el-kjelen) går følgende: slå av tilførsel på olje i kjelen, som stenger for tilgang av varme og igjen stopper produksjon av damp. Ved normal drift blir en blanding av fyringsolje og luft sendt inn i kjelen og har som oppgave å føre varme via rør til en drum som starter fordampingen av vann. Her produseres det 40 baro damp som til slutt går til reduserstasjonen hvor trykkverdien på dampen reguleres til det som er ønskelig fra de forskjellige fabrikkene. Deretter fordeles dampene videre ut til forbrukerne. Etter drummen sendes dampen gjennom en overheter hvor det skjer en varmeoverføring mellom røykgass og dampen. Da for å opprettholde temperaturen på dampen for å unngå stort temperaturfall og at dampen kondenserer.



Ledningsevne – vannet fra Norsjø har en ledningsevne på rundt 21 mikrosimens. For høy ledningsevne fører til groing av magnesium, salter og annet slam i veggene på rørene. De blir tette og varme. Vi får noe som heter kjelestein.



pH - matvannet til SS3 blir tilsatt ammoniakk for å øke pH-en. Den mest ideelle pH-verdien på matvannet er 9,0-9,5 pH.  Da for å opprettholde oksidsjiktet som beskytter mot korrosjon. Faller den under 7 pH kan kjelen bli ødelagt.