DVL – Damp, Vann og Luft
Råstoffer: råvann (fra
Norsjø), uteluft til kompressor
Sluttprodukter: matvann,
damp, instrumentluft, arbeidsluft (til spyling)
DVL består av et
renseanlegget (dynasand, sandfilter og ionebytteanlegg) og dampkjeler.
Ionebytteanlegg er en kjemisk rensing ved elektrolyse med kation og anion.
DEHA (Dietylhydroexylamin) blir
tilsatt i matvannet for å fjerne rester av oksygenet i og hindre korrosjon
(rust) og kjelestein (brune, harde utvekster på rør). Tidligere ble det brukt
hydrasin.
DVL er en av flere
dampprodusenter på Herøya.
Da kan nevnes salpetersyreområdet og ammoniakkområdet (N2).
Da kan nevnes salpetersyreområdet og ammoniakkområdet (N2).
N2 lever 5 bar damp. I
drummen er damptrykket 100 bar. Det spennes helt ned til 5 bar før det fraktes
til forbrukere.
DVL produserer damp i kjeler
som forbruker tungolje til å utvikle varme og lage damp. El-kjelen bruker
derimot elektrisk strøm. I el-kjelen blir fosfat tilsatt for å øke
ledningsevnen dvs. å øke vannets evne til å lede strøm. Den bør være på rundt
120 mikrosimens. For høy ledningsevne kan føre til overbelastning og
kortslutning i kjelesystemet. Prosedyren for å stoppe en av kjelene (unntatt el-kjelen) går følgende: slå av tilførsel på olje i kjelen, som stenger for tilgang av varme og igjen stopper produksjon av damp. Ved normal drift blir en blanding av fyringsolje og luft sendt inn i kjelen og har som oppgave å føre varme via rør til en drum som starter fordampingen av vann. Her produseres det 40 baro damp som til slutt går til reduserstasjonen hvor trykkverdien på dampen reguleres til det som er ønskelig fra de forskjellige fabrikkene. Deretter fordeles dampene videre ut til forbrukerne. Etter drummen sendes dampen gjennom en overheter hvor det skjer en varmeoverføring mellom røykgass og dampen. Da for å opprettholde temperaturen på dampen for å unngå stort temperaturfall og at dampen kondenserer.
Ledningsevne – vannet fra
Norsjø har en ledningsevne på rundt 21 mikrosimens. For høy ledningsevne fører
til groing av magnesium, salter og annet slam i veggene på rørene. De blir
tette og varme. Vi får noe som heter kjelestein.
pH - matvannet til SS3 blir
tilsatt ammoniakk for å øke pH-en. Den mest ideelle pH-verdien på matvannet er
9,0-9,5 pH. Da for å opprettholde
oksidsjiktet som beskytter mot korrosjon. Faller den under 7 pH kan kjelen bli
ødelagt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar