torsdag 30. april 2015


Oppfylling av fosfatblandetanken T-33003 på SS3
Når nivået i fosfatblandetanken er under 30% må det etterfylles med di- og trinatriumfosfat. Di fjerner rester av salter, mens tri øker pH-en. Saltene danner et magnetittbelegg som beskytter drummen mot korrosjon. DVL tilsetter ammoniakk (øker pH) og DEHA (kveler rester av oksygen for å hindre korrosjon) i matvannet til SS3. Matvannet pumpes fra DVL og til economeizeren via rørgater/ -broer. Til slutt gjennom en nivåventil og inn i drummen. Det oppstår derfor et trykkfall på matvannet fra 86 til 62 bar (tall fra fredag 10/04/2015).

 Fremgangsmåte:
  • 11,4 kg trinatriumfosfat og 3,1 kg dinatriumfosfat.
  • Fyll opp tanken med deionat til nivået er hevet med 70%.
  • Start rørverk. For å oppnå fullstendig oppløsning av saltene, bør det stå og gå i ca. 20 min.
  • Doseringspumpe settes i drift
Kontroller at pH ikke er for lavt. Da må er det behov for mer trinatriumfosfat.
 

Sjokkdoseringstank V-33002
Sjokktanken benyttes ytterst sjeldent, kun i spesielle tilfeller.  Sjokktanken fungerer på tilsvarende måte som fosfatblandetanken.  

Vannabsorpsjon/ anrikking av kulene
Mediet som kommer inn i kulene er en blanding av ammoniakkgass og inerter (metan, hydrogen, nitrogen). Ammoniakken absorberes i en vannfase og danner salmiakksprit (28% NH3).  Inertgassene derimot inngår ikke direkte i hovedprosessen.  De vil «bobble» ut av kulene og sendt til et vasketårn C-0161 for å skille ut ammoniakkgass som blir ført med boblene. Ammoniakkgassen går tilbake til kule T-0163, mens inertene slippes ut i toppen av vasketårnet. Et alarm- og analysesystem sørger for at utslippet av ammoniakk blir minst mulig. Absorpsjon-prosessen er varmeavgivende og krever derfor tilstrekkelig kjøling under anrikkingen.

 HMS
Påbudt å benytte følgende verneutstyr der risiko for sprut av salmiakksprit er relativt høy:
  • Lange gummihansker
  • Tettsittende vernebriller
  • Verneskjerm
  • Evt. Gassmaske (helmaske)
NH3 gassdetektorer er plassert ute i anlegget for å måle gassnivået i luften. Sjekkes èn gang pr. år.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar